Egy szubjektív, kritikus oldal

2015. április 19. 19:50 - JorgeTheBlobfish

F1 Bahreini Nagydíj - Rekviem egy elcseszett szezonért

03.PNG

Ez a szezon rosszabb, mint az előző. Ez a szezon rosszabb, mint emberemlékezet óta bármelyik. Lewis Hamilton négyből a harmadik futamát nyerte meg úgy, hogy kérdésnek még a halvány délibábja sem jelent meg. A brit pilóta látszólag mindent tökéletesen csinált, míg közvetlen riválisait egytől egyig balsors sújtotta: Rosbergnek az autója a döntő pillanatban dobta fel a taccsot, Vettel meg háromszor is hibázott (Raikkönen meg túl későn kapcsolt hetesbe). Ha ez így megy tovább, az hatalmas nézőszám-csökkenéshez vezethet, már ha eddig nem következett be. A Bahreini nagydíj összefoglalója.

Meglehetősen nagy várakozás előzte meg a bahreini nagydíjat, mivel tavaly a szezon egyik legizgalmasabb versenyének adott otthont a törpeállam, és mert joggal lehetett reménykedni abban, hogy a második rajtpozícióból induló Sebastian Vettel megfosatja kicsit a Mercedeseket. 

A rajtnál mindez beigazolódni látszott: a német nagyon jól rajtolt, visszaszorította Rosberget, és ebből a manőverből csapattársa Kimi Raikkönen is profitált, és feljött a harmadik helyre. Nico azonban ritkán látható támadó kedvében volt, és nyolc körön belül mindkét Ferrarit beelőzte. Minden a helyén, a két Merci az élen, körönként majdnem egy másodpercet vernek a Ferrarikra, és én átkapcsolok az Aston Villa-Liverpool rangadóra. Mikor visszajövök, látom, hogy az olaszok megjátszották az egyetlen valamit érő lapjukat a pakliból, a "hozzuk ki Vettelt egy körrel hamarabb a bokszba"-lapot. Na hátha - mondom, és a terv tényleg jónak tűnik, Rosberg csak a harmadik helyre tud visszajönni, és Hamilton is fogcsikorgatva jön vissza a második helyre, ráadásul Raikkönen vezet, ami idén turisztikai látványosság. 

02.PNG

De rövidesen kiderül, hogy a Mercedes olyan búvalbaszottul gyors, hogy nem telik bele két körbe, és megint az élen vannak. Ezen a ponton már sejtem, hogy amennyiben ekkora a sebességkülönbség a két élcsapat között, nem lesz helye sem taktikai csatának, sem az egyéni kvalitásoknak vagy a tapasztalatnak. A Mercedes annyira gyors, hogy minden okoskodás és körmönfont taktika fölösleges. Hamilton három másodpercet ver Vettelre, és Rosbergtől is leszakad annyira, hogy az egész verseny holtunalmas legyen. A második kerékcserénél a Ferrari ismét hamarabb hozza ki Vettelt, de mostmár könnyen kijátszható a tervük, és Rosberg lazán előzi be harmadszor is a négyszeres világbajnokot. 

Seb amúgy több balfaszságot követett el az egész futam alatt, mint máskor egy teljes idény alatt, még a második kiállás előtt elfékezte magát egy kanyarban és kicsúszott, aminek következtében megsérült az első szárnya és ki kellett álljon, eltemetve a futamát. De a Ferrari reményei tovább éltek, ugyanis Kimi Raikkönen átvette a harmadik helyet, és magabiztosan haladt Rosberg felé, megfutva a leggyorsabb kört. A Jégember szinte falta a másodperceket, és a Mercisek nem győzték figyelmeztetni Rosberget, hogy nem is olyan biztos az a második hely. "Nem érdekel" - jött a válasz.

01.PNG

50. kör, Hamilton szarik a mezőnyre, mögötte Rosberg aggódik a sebesen közeledő Raikkönen miatt, Vettel kínlódik a negyedik helyen autózó Bottasszal, a hátsó fertályban meg nagy a csend. Raikkönen minden körben hoz egy másodpercet Rosbergen, szegény Nico-n növekedik a nyomás, és az utolsó előtti körben cserbenhagyja az autója: amint azt Toto Wolff a verseny után megerősítette, az autóban elromlott a brake by wire rendszer, és ez okozta a német kicsúszását. Mindegy, Raikkönen megszerzi a második helyet és az idéni első dobogóját, hogy legyen valami izgalom is a futam végére. De a győztes így is Hamilton, megingathatatlanul és kétségtelenül. A "dobogó alatt" Bottas nagy nehezen megtartotta a negyedik helyet (Vettel csak magának köszönheti, hogy nem ért a dobogóra), mögöttük Ricciardo, Grosjean, Pérez, Kvjat és Massa végzett még pontszerző helyen.

Legjobb esetben is átlagos verseny volt, egy kevés taktikai harccal, de a taktikázást izomból elnyomták a bivalyerős Mercedes-motrok. Nem látjuk, hogy ez megváltozna a szezon további részében, és ez eléggé elkeserítő. De most jön három hét szünet Barcelonáig, és addig történhetnek minimális változások, (például hogy Hamilton elkapja az ebolát és visszavonul a francba, már bocsánat)

Olvassátok és osszátok a blogot, kedden ismét RAW-kritika, addig is: élvezzétek a kellemes tavaszi napokat! _Jorge

 

Címkék: Forma-1
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkofoci.blog.hu/api/trackback/id/tr67381386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy szubjektív, kritikus oldal
süti beállítások módosítása