Egy szubjektív, kritikus oldal

2015. május 25. 11:11 - JorgeTheBlobfish

F1 2015 - Monacói Nagydíj - A Merci benézte, Hamilton ráfázott

20150524forma1-sebastian-vettel-nico-rosberg.jpg

Amatőr hiba miatt veszítette el Hamilton a monte-carlói futamot; bár ezért nem csak a csapat a felelős. Az év legunalmasabb versenye lehetett volna, de a Mercisek rosszul nyúltak bele a futamba, és az élen haladó Hamilton csak a harmadik helyre tudott visszajönni. A Ferrari köszönte szépen az ajándékot, Rosberg pedig sorozatban harmadik monacói trófeáját vihette haza. Hogy mi minden történt Monacóban, azt alant bővebben elbeszéljük. 

A rajt előtt majdnem minden épeszű drukkerben pislákolt a remény, hogy három év után végre más konstruktőrt láthatunk a dobogó tetején; 2001 óta nem nyert itt a Ferrari, és most minden adott volt egy újabb győzelemre. A két Merci mögött Vettel indult, nyakán a Red Bullokkal és Raikkönennel. A rajtot követően nem történt lényeges változás, már az első néhány körben beindult a csak Monte-Carlóra jellemző vonatozás, egy kényelmesen autózgató Hamiltonnal az élen. Ki várt mást? Ugyanolyan lefutott és egyértelmű versenynek tűnt, mint eddig majdnem mindegyik, és az utolsó körökig ez így is maradt. A hátsó “vagonokban” Massa és Hülkenberg autójával akadtak gondok, Maldonado pedig feladni kényszerült a versenyt, dehát egyikőjüktől sem vártunk volna megváltást, pláne ebben a szezonban, pláne Monacóban.

Rosberg képtelen volt közelebb kerülni csapattársához, körülbelül 2,7 másodperc különbség maradt a verseny első harmadában kettőjük közt, ellenben Vettel megpróbált Rosberg mögé osonni, és kísérlete sikeresnek tűnt. Nemsokára jött Tony Ross aggodalmas üzenete:  a lágy Pirellik a kelleténél gyorsabban melegednek, így Rosbergnek meg kéne lógnia, nehogy a Ferrari elévágjon a kiállás után. Hamilton eközben kenterbe veri az egész mezőnyt, ontja a leggyorsabb köröket, és szarik bele, mi történik mögötte.

20150524forma1-romain-grosjean-lotus-monacoi.jpg

A vonatozás marad, hát persze, kevesebb az izgalom, mint egy iskolai sakkbajnokság selejtezőiben. Vettel kínlódik, már a DRS-távolságon belül van, de aztán lerázza Rosberg, és elhúz két másodpercre. Köszönjük, Nico, megfosztottál az egyetlen izgalomfaktortól. Most mehetsz Hamiltonra, aki már egy másik dimenzióban versenyez, tíz másodpercre tőled. Hátul is marad minden a régiben, Raikkönen nem bír a Red Bullokkal, csak a kiállásuk után vág Ricciardo elé. Ja, és Alonso kiesik a francba, műszaki hiba miatt. Ki lepődik meg az ilyesmin. Magának kereste a bajt a McLarennel.

A Williams alternatív taktikája időközben teljes csődöt mond: Bottast már a 15. körben kihozták, hátha izomból kibírja a futam további részét, de az 57. körben nem bírja tovább, és elássa a saját futamát (Massa egyébként békésen halad a 14. pozícióban, nem törődve az olyan zavaró tényezőkkel, mint a pontszerzés). A 60. kör környékén Hamilton előnye tizenhét másodperc, és minden egy Mercedes egy-kettő irányába halad. Csakhogy az istenek máshogy gondolják.

20150524forma1-sebastian-vettel-lewis-hamilton.jpg

A 61. körben vagyunk, a Vettel-Grosjean-Verstappen szerelmi háromszögben. A Lotus kénytelen elengedni Vettelt, de a mögötte érkező Verstappennek már visszaüt, és nem hagyja előzni. A fiatal hollandnak felforr az agyvize, ami érthető, hiszen sokkal jobb a tempója, mint Grosjeannak, mégsem tudja megelőzni. Három körrel később még mindig csak fontolgatja az előzést, amikor Grosjean egy kicsivel előbb fékez a célegyenesben, Verstappen pedig belefut a kocsijába. A holland a gumifalban köt ki, és jön is a Safety Car. A Mercedes pedig elköveti azt a hibát, ami Hamilton győzelmébe kerül.

Utólag a brit pilóta is megerősítette, hogy ő is ki akart állni a bokszba, tehát nem lehet kizárólag a csapatot hibáztatni ezért, de ettől tény: a Merci váratlanul kihozza az élen haladó Hamiltont a bokszba, mivel azt hiszi, hogy a Ferrarisok is így fognak tenni. Hatalmasat tévednek; a Ferrarinak eszében sincs ilyet tenni, örülnek az ajándéknak. Hamilton a harmadik helyre jön vissza, úgy, hogy csak pár méterrel marad le Vettel mögött a  Safety Car vonalnál. De a futamát elbaszták, helyrehozhatatlanul. Nagyon lehangolt, a rádióba is letargikusan mondja: “Ezt akkor elveszítettem,ugye?”. Párszor még megpróbálja megelőzni Vettelt a második helyért, de esélye sincs. Rosberg a futamgyőztes, aki profitál a saját csapata hibájából (igazából őt is ki akarták hozni, de még időben meggondolták magukat, látván Hamilton visszaesését); utána Vettel és Hamilton kacsázik be, majd a két Red Bull és Raikkönen. Hát, több a semminél. Mindenképpen jobb a szezon további részére nézve az, hogy Rosberg nyert, hiszen a tabellán már csak tíz pont a különbség a két Mercedeszes között – de a  valóság az, hogy egy újabb semmitmondó és unalmas futamot láthattunk, amit egy amatőr hiba húzott ki a pöcegödörből. Kíváncsi vagyok, hogy alakul majd a Hamilton-Rosberg kapcsolat, hogy megbomlik-e a brit és a csapata közti relatív harmónia, mert Lewis szemmel láthatóan durci volt a futam után, bár a csapatának nyíltan nem szólt oda. Ez még tartogathat érdekes fordulatokat; és egy ilyen szezonban minden szappanoperának örülni kell.

Ennyit a kalendárium legikonikusabb versenyéről, két hét múlva Kanada,de addig még lesz jó pár WWE- és BL-cikkünk is. Olvassátok és osszátok a blogot (ezúton is köszönjük Papp Lászlónak a megosztást). Au revoir!  _Jorge

 

Címkék: Forma-1
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkofoci.blog.hu/api/trackback/id/tr967489246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy szubjektív, kritikus oldal
süti beállítások módosítása