Egy szubjektív, kritikus oldal

2015. július 05. 16:31 - JorgeTheBlobfish

10% verseny, 90% taktikázás - F1 Brit Nagydíj összefoglaló

Az elején versenynek tűnt, de rá kellett ébrednünk, hogy a Mercedes csak önmagával versenyezhet. A kerékcserék elcseszték a Williams dobogóját, ellenben nagyon is kedveztek Vettel harmadik helyének. Egy kevés izgalom az elején, és brit himnusz a végén. Miért, Uram, miért. 

20150705forma1-felipe-massa-valtteri-bottas1.jpg

 

A két Merci valamint a Williamsek indultak az első négy rajtrácsról, ergo lehető legpapírformább kezdőállás jött össze Silverstone-ban. A rajt pillanatai azonban borították azt a bizonyos papírformát: Massa és Bottas is legyorsulta a Petronasokat, gyakorlatilag kenterbe verték az első két helyezettet. És az első kb. tíz körben olyasmit láttunk, amit idén elvétve: VERSENYT. Azt bizony. Hamilton persze azonnal visszatámadott, de az élen haladó Massát nem tudta megelőzni, kicsúszott, és Bottas visszavette a második helyet. 

A Williamsek közel sem futottak olyan tempót, mint a két Merci, de remekül őrizték az első pozíciókat. A kérdés csak az volt, mikor adják meg magukat a hátukban loholó Hamiltonnak. Ez végül akkor történt meg, mikor a brit pilótát kihívták a boxba a 19.körben, a legjobbkor (sajnos). Hamilton kényelmesen visszajött az élmezőnybe, és nemsokára Massa és Bottas is kiállt előle. Egyszerű taktikai húzás, maximális eredménnyel. Az első hely sorsa gyakorlatilag már itt eldőlt.

A többit pedig elintézte az eső. Rosberg sokáig, vagy húsz körön át Bottas seggében autózott a negyedik helyen, de a körülmények megváltoztával a Williams teljesítménye drasztikusan leromlott. A német elhúzott Bottas, majd Massa mellett is, és kialakult a klasszikus Hamilton-Rosberg tandem az élen. A Ferrari ekkor úgy döntött, beleszól a futam alakulásába; egészen addig az 5-9. pozíciók környékén haladt a két Lovacska, de Vettelt remek időzítéssel hozták ki nyolc körrel a vége előtt, aki a két Mercedes mögé jött vissza. Big Three, hiányoltunk titeket. Sebnek persze semmi esélye nem volt Rosberg skalpjára, de a harmadik helynek is örült, mint majom a faszának. 

A két Williams tehát lemaradt a dobogóról, a remek rajt ellenére is; fokozatosan adták meg magukat először az egyértelműen gyorsabb Merciknek, majd Vettel Ferrarijának, amely lassabb volt ugyan, de hamarabb váltott intermediate-re, és ezzel dominálta az esős köröket. (Raikkönen futamát viszont ismét elcseszte a csapat: mire átvitték volna interre, az eső elállt, s mire a gumi lekopott, újra eleredt... poor Kimi, csak a nyolcadik lett). 

A pontkülönbség tizenhét a két Merci között, Vettel tisztes távolságból a harmadik a tabellán. Elcseszett egy szezon ez, de a Hungaroring nem egyszer hozott változást, vagy legalábbis meglepetést. Reménykedjünk a legjobbakban, és készüljünk a 2016-os szezonra! _Jorge

Címkék: Forma-1
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkofoci.blog.hu/api/trackback/id/tr757602146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy szubjektív, kritikus oldal
süti beállítások módosítása