Egy szubjektív, kritikus oldal

2015. június 01. 21:17 - JorgeTheBlobfish

Bajnokok Ligája Hét 1. - Na, ki nyer?!

finalchampionsleague2015berlin.jpg

Már nincs öt nap a várva várt fináléig, és mi megpróbáltunk összegyűjteni öt-öt érvet mindkét csapat mellett, hogy miért nyerhetik meg, illetve miért érdemelnék meg azt az átkozott trófeát. Olvassátok, és osszátok, hogy okuljon a nép. 

Miért nyer a Barca?

 

1636335_w2.jpg

  1. Mert ismét földönkívüliek

Bizony-bizony, ha tetszik, ha nem, a jó öreg Katalán Henger visszatért. Luis Enrique egy szétesőben levő, rothadó Barcát vett át a szezon elején, és úgy kezelte, mint egy igazi restaurátor: ahol kellett, hozzátoldott, a kiálló bütyköket lecsiszolta, majd a végén fényesre polírozta. Belátta, hogy ez már nem a Xavi-Iniesta éra, és nagyon okosan hozott néhány hasznos játékost külföldről, akikről kiderült, hogy tökéletesen passzolnak a rendszerbe (Rakitics, Suárez). És íme, megkaptuk a tökéletes elegyet, aki előtt még a Bayern is meghódolt. Ez szerintem elég erős érv kezdésnek.

 

  1. Mert Messi

A bolha valami egészen elképesztő formában van. Elég egyszer megnézni a Bilbao ellen lőtt állkapocs-leesős szólóját (a gólért ide kattints), és máris elképzeli az ember, amint a baszk védelem helyett Evra, Chiellini és Bonucci esik áldozatául az argentin cseleinek. (Nekem, mint anti-Juvésnak nagyon jólesik elképzelni). S ha emellé azt is idevesszük, hogy 43 gólt lőtt a spanyol bajnokságban és tízet Európában, még rosszabbul áll a Juve szénája.

 

  1. Mert Messinek testőrei is vannak

Már most megkockáztatom, hogy ez minden idők egyik legnagyobb támadóhármasa. Elképesztő a kémia a három csatár között (eddig 113 gólt lőttek együtt); hogyha döntenem kéne, nem tudnám, melyik a Ravasz, melyik az Agy, és ki a Két Füstölgő Puskacső. Képesek összejátszani a legmagasabb szinteken, ugyanakkor marad annyi tere mindegyiknek, hogy egy-egy kötényt vagy rainbow flicket kiosszanak az ellenfélnek (például Neymar a Bilbao ellen). Szóval ja. Nem tudom, kiket húznak rájuk a Juvéból, de van egy olyan érzésem, hogy az olaszok egész középpályája rá fog menni arra, hogy az MSN-t megállítsák.

 

  1. Mert minden bajnokot kiejtettek

Soroljuk? Holland és ciprusi a csoportkörben. Jó, ez nem számít. Na de most jön: angol bajnok a nyolcaddöntőben (hihetetlen simán, a City hozzá sem szagolt), francia bajnok a negyeddöntőben (harcolt a PSG, de egy David Luiz-köténnyel és Suárez-duplával lemaradt), végül német bajnok a negyeddöntőben (Boateng és a Bayern is hanyatt esett). Na, ki maradt még a topligák tavalyi bajnokai közül?...

(a Juve)

 

  1. Mert Xavi búcsúmeccse

A legendák szeretnek kellemes emlékkel távozni a szeretett klubtól; mondjuk szegény Stevie Gerrardnak ez nem jött össze, dehát őt az ág is húzza. Xavi 2008 óta kulcsember státuszban van a Barcánál, 2011/2012 óta pedig klublegendának tekintik. Három BL-t nyert eddig a katalánokkal, ami hatalmas teljesítmény önmagában is, de Xavi bácsi ezt még megfejelné egy negyedikkel, majd elhúzna Katarba pénzt kapirgálni. Az álom könnyen teljesülhet – mondjuk ez nem rajta fog múlni, a kezdőben 90%, hogy nem lesz ott, de az utolsó tíz percben, 2-0-nál vagy 3-1-nél be lehet majd hozni, mint Mourinho tette Materazzival 2010-ben.

 

Miért nyer a Juventus?

 

. 1.   Mert hihetetlen rugalmasak

Emberek, Massimo Allegri egy zseni. Ezt el kell hinni. A szezon elején gyakorlatilag nem csinált semmit a kerettel, maradt a Conte-féle 3-5-2, és mindenki azt hitte, hogy csak veri a faszát a trónon. De aztán... november környékén kidolgozott egy új, 4-3-1-2-es rendszert, és tökélyre fejlesztette, mint A tervet (a 3-5-2 pedig maradt a B terv). Igy a Juventus egy Transformers-típusú robot-autóvá vált: ha minden oké, marad a 4 védő, de ha ég a ház, behozzuk Barzaglit középre, feltoljuk Evrát és Lichtsteinert, és mehet tovább, mint azelőtt. Ilyet nagyon ritkán látni egy futballcsapatnál.

 

  1. Mert övék Európa legjobb védősora

Ezzel sem lehet vitatkozni. A BBC védősort (Bonucci-Barzagli-Chiellini) három robusztus, sallangmentesen dolgozó, tökéletes bekk alkotja; ha ez nem lenne elég, Bonucci még támadásban is remekel, lásd a Lazio elleni szólógólját. Rettegett falanx ez, amihez szükség esetén csatlakozik Vidal vagy Pogba is, ha ki kell bekkelni  az előnyt, mint a Real Madrid ellen. Szóval félelmetes. Meglátjuk, Messinek mennyire lesz az.

 

  1. Mert nekik elég egy gól

Az előző érvből következik a harmadik számú. Hányszor láttuk már, nem csak topcsapatok ellen, hogy találtak egy gólt, aztán passzolgattak tíz percig, végül teljesen átadták a pályát az ellenfélnek és hátravonultak sündisznóba? Sokszor. És most is meg fogják tenni, szemérmetlenül és szégyentelenül. Mintha látnám magam előtt, hogy Morata a 60. perc környékén begyötör egy gólt, és onnantól vége a döntőnek... Azért ehhez a Barca-támadósornak is lesz néhány szava.

 

  1. Mert nagyon jó a kispad

Szó sincs róla, a Barcának is jó, de a Juvéban nincs pótolhatatlan ember (Tévez... talán ő), és a kispadról is érkezhetnek nyerőemberek. Nézzük csak meg, középpályán kikből válogathat Allegri: ugye ott van az obligát Pirlo-Marchisio-Vidal hármas, melléjük jöhet Paul Pogba, vagy ha ez túl defenzív, akkor Roberto Pereyra, esetleg a rendkívül hasznos Padoin-Sturaro duó valamelyike, de ha egyik sem, még mindig ott van Simone Pepe, Romulo vagy Asamoah. Te atyaég.  

 

  1. Mert Pirlo búcsúmeccse

Ha Xavinál legitim érv volt, itt miért ne működne?! Pláne, hogy Pirlo azóta is a csapat egyik legfontosabb alkotóeleme, a mélyből felhozza a labdákat, indítja a társakat, életveszélyesen lövi rá a hátragurított labdákat és a szabadrúgásokat... Mit várhatnánk többet egy harminchat éves játékostól? Pirlo minden idők egyik, ha nem A legnagyobb olasz középpályása, és bár végigjárta az összes olasz topcsapatot, mindenhol maradandót alkotott. Igazság szerint ő az egyetlen oka annak, hogy mégis elviselném, ha a Juve nyerné meg a trófeát.   

 

Ennyit mára, de holnap újabb cikkel jelentkezünk, és robog tovább a BL-vonat. Viszlát addig is! _Jorge

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkofoci.blog.hu/api/trackback/id/tr587510374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy szubjektív, kritikus oldal
süti beállítások módosítása