Egy szubjektív, kritikus oldal

2014. szeptember 30. 19:17 - EszkoF

Premier League 2015-ben, avagy ki lesz képes megállitani a Chelsea-t?

A cimet olvasva, abszolút megértem az olyan Chelsea elleneseket (mint amilyen jómagam is vagyok), ha azzal érvelnek hogy 6 meccsből még nem kéne messzemenő következtetéseket levonni. Hiszen láthattunk már nem egy, nem kettő erős őszi kezdést mind az angol, mind a német bajnokságban de biztos vagyok benne, hogy hogyha kellő ideig visszamegyünk a időben, mindenhol találunk megfelelő példát. Az elsőhöz nem is kell messze menni, itt van rögtön a 2013/2014-es szezon, amikor az Arsenal kezdte úgy a bajnokságot, hogy sokan azt hitték, hogy végre megtörik a jég, és újra a csúcsra jut Wenger az ágyúsokkal. Aztán mi lett belőle? A már viccként kezelt 4. hely. Viszont érzésünk szerint a Chelsea-t hiba lenne igy kezelni. Az eddigiek alapján azt hiszem joggal állithatjuk, hogy a kékek ellen fel kell kötniük a gatyájukat a riválisoknak. Na de kiket is tekinthetünk annak? Vegyük sorra a Barclays Premier League 2014/2015-ös szezonjának bajnoki esélyeseit.

A Manchester United, Anglia legeredményesebb futballklubja, nagyjából ugyanolyan rosszul kezdte a szezont holland edzőjével, mint tavaly David Moyes-szal. A Vörös Ördögök 2 bajnoki győzelme 6 meccsből abszolút nem méltó a fennt emlitett cimhez. Sokan azt gondolták hogy Van Gaal, Di Maria illetve Falcao érkezése visszaküldi a manchesteri együttest az őt megillető első pozicióba, azonban, ahogy a jó öreg mondás tartja: "Egy fecske nem csinál nyarat."  Véleményünk szerint az új generációra való csapatépités szakaszába lépő Uniteddel idén sem kell számolni, azt pedig hogy az elkövetkezendő szezonok mit hoznak, azt talán senki sem tudja megjósolni. A csapat kitűzése ebben a szezonban a Bl-t érő negyedik hely lehet, azonban ha igy folytatják, könnyen megeshet, hogy ez a cél leamortizálódik az Európa Ligába kerülés céljává.

 

Az Arsenal az a csapat Angliában, akik évek óta futnak az eredményért, de egy Ligakupa győzelmen kivül mást nem igen tud felmutatni, a tinigárdára épülő Wenger-csapat. Bár ha jól megnézzük, ez a megnevezés is elavulttá vált az idő elteltével, hiszen lassan-lassan Wenger is belátja, hogy a tinikből épitünk bajnokcsapatot elképzelés nem olyan dolog, ami iránt érdemes túl sok reményt táplálni. Ezt bizonyitja Sanchez, Welbeck, Özil, Cazorla, vagy éppen Arteta érkezése. (Még ha ezen játékosok nem is egy időben jutottak el Londonba, Európa különböző szegmenseiből.) Szóval a keret, úgy ahogy, de megvan. Nyilván ez a csapat még nem fog bajnokságot nyerni, főleg ha ilyen sokat botlanak különböző, más helyzetben egyértelműnek tűnő találkozókon. Talán még egy-két év, és az Arsenal végre kinövi magát, arról a beporosodott 4. helyről. Viszont ez is idő igényes és mi egyenlőre erről a szezonról beszélünk és erős kétségek keringenek körülöttünk arról, hogy a 38. fordulót megelőzően az Arsenal lesz az, aki harcolni fog majd a bajnoki cimért. Egy biztos. Sanchez és Özil által a közzéppálya biztositva van, és Welbecket, akire véleményünk szerint az Arsenalnak már évek óta szüksége volt, olyan irányitók szolgáhatják ki, mint Wilshere, Ramsey, vagy éppen Arteta. A sorsuk a kezükben, van ők döntik el, hogy képesek lesznek-e végre élni az adott lehetőségeikkel.

Tovább haladva az esélyesek listáján, komoly akadályba ütközünk. mert (legalábbis szerintem) a Liverpool idén már kissé más szerepekhez fog jutni az angol bajnokságban. Ennek fő oka persze Suárez távozása lehet, aki bizony az előző szezonban nem kimélte az ellenfelek kapuját, és a sors iróniája az, hogy mikor végre visszakerül a Liverpool a BL-be, akkor hagyja el őket legfőbb gólgyárosuk, Az Arsenalhoz hasonlóan a Vörösök is a kellőnél többet botlanak a bajnokságban, ami ahhoz vezetett, hogy már a Manchester United is előttük van a pocsék kezdés után. 6 meccs alatt 9 pont hátrányt halmozott fel az éllovas londoni gárdához képest Brendan Rodgers együttese, és nyilván be lehet ezt tudni rossz szezonkezdetnek, de én, személy szerint azt gondolom, hogy mig a jó öszi szezont nagyon könnyen el lehet cseszni, addig ez forditva nem teljesen igaz, a rossz szezonkezdetet, nagyon nehéz a későbbiekben kijavitani, igy talán kijelenthetjük, hogy a Liverpool sem azon csapatok közé tartozik, amelyek foggal körömmel fognak harcolni a bajnoki cimért. Természetesen a  Sturridge-Sterling duó nagyon erős, azonban ez kevés lesz a továbbiakban.

Na és akkor aki előre gondolkozik az már nagyjából sejtheti, hogy a végére maradt az a csapat, amelyiknek talán az egész bajnokságból a legnagyobb esélye van elhóditani, a hőn áhitott kupát. Ez a csapat nem más mint a Pellegrini által irányitott Manchester City. Ez az a csapat, amely keretben, lélekben, csapatmorálban, edzőben és lehet hogy még sok mindenben képes lesz felvenni a harcot a Chelseavel. Persze ezek még mind csak feltételezések, könnyen megeshet hogy a kékek szezon közben elvéreznek majd. De ha nem igy lesz akkor szerintünk egyértelműen e két csapat lesz az, akik az utolsó fordulóig nyitott küzdelemben harcolnak majd a bajnoki cimért. A Cityben pedig megvan az ami egy bajnokhoz kell. Egy nagyon erős védelem, egy okos, taktikus és fürge középpálya, illetve egy nagyon komoly csatársor. Tény, hogy Manchester kék oldalán Agüerotól várják majd a csodát, illetve azt, hogy rövid időn belül az első helyre lőjje majd csapatát, amire, ha a tavalyi szezonhoz hasonlóan nem sérül le, minden reális esélye megvan. A csapatról alkotott véleményemet az oldalon megtaláljátok, ezért most nem is húznám a végtelenségig a szót, összefoglalva, talán az Agüero fémjelezte City lesz az, amelyik komoly veszélyként kacsintgat Mourinho buszfocija felé.

Na és akkor beszéljünk egy kicsit a Chelsea-ről.  Nem szeretnénk veszettül hosszan elemezni a csapatot illetve Mourinho ocsmány taktikáját, mert arra bőven lesz alkalmunk a Chelsea csapat kiritkában. Egyenlőre csak annyit róluk hogy a Costa irányitotta Chelsea jelenleg legyőzhetetlennek tűnik, de nyilván a hátralévő 32 bajnoki meccs alatt sok minden megváltozik még. Lehet hogy addig feltámad a Liverpool vagy a United. Ki tudja? Mindenestre idén is érdemes lesz követni a Premier League mérkőzéseit hétről hétre, mert hihetetlen izgalmakkal szolgálhat bármelyik találkozó. Találkozunk legközelebb, sziasztok.!

 

EszkoF          

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkofoci.blog.hu/api/trackback/id/tr286747793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy szubjektív, kritikus oldal
süti beállítások módosítása