Egy szubjektív, kritikus oldal

2014. október 03. 16:07 - EszkoF

Bajnokok Ligája: Erőviszonyok elemzése

Sziasztok!

Európa legrangosabb kupasorozatának második fordulója a héten véget ért, és úgy gondoljuk, hogy ez alapján már kialakítható egy olyan kép a résztvevőkről, ami alapján be tudjuk sorolni őket a hierarchia különböző pontjaira. Természetesen nem vehető életbiztosításnak a következő sorokban leírt vélemény, hiszen a Bajnokok Ligája még korántsem lefutott, azonban a mutatott játék rejteget nekünk néhány kézzel fogható jelet, ami alapján már sejthető, hogy ki lesz az, aki ott lehet majd Berlinben és megküzdhet az Európa bajnoka címért. Nézzük tehát, kiket lát az ESZKO-Foci a legesélyesebbnek erre.

Kezdjük rögtön a címvédővel. A Real Madrid tavaly drámai küzdelemben győzte le városi riválisát Liszabonban, és idén is komoly esélyekkel indul a sorozatban Carlo Ancelotti csapata. Gőzerővel kezdett a királyi gárda, hazai pályán 5-1 re ütötték ki a svájci Baselt, azonban a második fordulóban a már korántsem meggyőző támadójátékuk miatt, majdnem beletört a rekordbajnok bicskája a bunkerfocit játszó bolgár bajnokba. Természetesen a Real Madridnak így sem fog gondot jelenteni a továbbjutás, azonban a nagyok ellen ennél több kell majd. Az egyértelmű hogy Ancelotti a klub 11. BEK-, illetve BL-sikerére hajt a csapatával, kérdés, hogy sikerül-e a BL történetében eddig példátlan címvédés.

Van három csapat, melyekre talán egyszerre igaz ugyanaz az állítás. Az Atletico Madrid a talvalyi formáját nem igazán találja, amit a nyári átigazolásokat nézve érthető is, a Juventus és a Liverpool pedig már rég nem azok a csapatok, akik képesek lennének felvenni a harcot a győzelemért. Meg fog gyűlni a bajuk a továbbjutással, hiszen míg a Juventus és az Atletico egymást üthetik el az egyenes-kieséses szakasztól, addig a BL-be visszatérő Liverpool egy látszólag könnyű csoportban lesz mégis rákényszerülve az élet-halál párbajra a Basellel, ami bizony a továbbjutásért folyhat majd.

A Bajnokok Ligája 2013-as kiírásának győztese  sem ficánkol annyira, amennyire azt elvárná tőle az ember. Természetesen a Bayern hozza a kötelező eredményeket mind itt, mind otthon a Bundesligában, azonban egyáltalán nem meggyőző, az a játék, amit a bajorok mutatnak. A focit nem labdabirtoklásra játszák és nem is a pontos passzok száma a mérvadó. Hiába a 70 százalékos poszesszió, Guardiola legényei sokszor képtelenek eredményes futballt játszani. Nagyon lehangoló, hogy ez épült fel (vagy le) abból, amit Jupp Heynckes 2013-ban véghez vitt. Véleményünk szerint ez a csapat ilyen formában nem fog BL-t nyerni. A Bayern nem Barcelona, soha nem is volt, soha nem is lesz, de sajnos ezt néhány ember nem akarja elfogadni...

A szintén nagy visszatérőként emlegetett Roma viszont kellemes megelepetésként hatott (legalábbis ránk). A halálcsoportban nagyon kemény küzdelem várható a továbbjutásért. Teljesen nyitott a harc, a BL-ben a formáját még mindíg nem találó Manchester City könnyen azon kaphatja magát, hogy csak az Európa-Ligát érő harmadik helyen végez olasz, illetve német riválisa mögött. Nagyon kiváncsiak lehetünk arra, hogy mire lesz képes a Roma az egyenes kieséses szakaszban, hiszen biztosan nagyon izgalmas meccseket produkálhatnak majd Rudi Garcia fiai, feltéve persze, ha túlélik a halálcsoportot.

A Borussia Dortmund sajnálatos módon az Atletico sorsára került, szétkapták a csapatot (még ha nem is annyira vészesen mint spanyol barátaikat), azonban ugyanúgy Klopp együttese is mutat bizalomra okot adó jeleket. Nyilván a bajnokságban történő botladozás nem egy ilyen, de a negyeddöntőig mindenképpen eljuthat a Dortmund, sőt. Meglátjuk, hogy mire lesznek képesek; a csoportkörben egyenlőre rettenthetetlennek tűnnek, és véleményünk szerint ezt a felépített falat még az Arsenal sem fogja ledönteni. Az Arsenal, aki szintén komoly érdeklődéssel fordul a Bajnokok Ligája felé, hiszen talán kis túlzással ez az utóbbi 5 év legjobb Arsenalja. Sajnos annyira még nem alakult ki ez a csapat, hogy akár az elődöntőig eljusson, azonban a jövőben mindenképpen érdemes lesz figyelni az Ágyúsokat, hiszen a csapatépítésre felhasznált fiatal sztárok lassal-lassan tapasztalt futbalisták cseperedtek.

A Barcelona talán joggal nevezhető a Real Madrid mellett az idei kiírás legnagyobb esélyesének. A bajnokságban 100 százalékos a katalán együttes, olyannyira, hogy még gólt sem kaptott Luis Enrique alakulata. A PSG elleni zakó szerintünk csak egy apró, balszerencsének betudható botlás volt, a Barcelona pedig idén véleményünk szerint meg sem áll az elődöntőkig (persze ezt nagyban befolyásolja a sorsolás is).

Utolsó csapatunk a mai felmérésben nem más, mint Mourinho Chelsea-je. Ez az a csapat, akitől szerintünk egész Európa joggal retteghet. A portugál tréner taktikája szenzációsan működik, a kiscsapatok ellen parádéznak, a nagyok ellen pedig az olaszokat megszégyenítő buszfocival kibekkelik a meccset. Tény hogy Mourinho és a csapata hallatán rögtön görcsbe rándul a gyomrom, azonban el kell ismerni, hogy zseniális a stílus amit megteremtett, és nagyon könnyen lehet, hogy a jelenlegi kerettel ez egy BL győzelmet ér majd.

Összefoglalva a maiakat, ha meg kellene neveznem 4 csapatot, akik az elődöntő párharcait megvívják majd, akkor komoly szarban lennék hiszen a Real Madrid, a Barcelona és a Chelsea mellett, mind Guardiola Bayernje, mint Klopp Dortmundja, mind Wenger Arsenalja, mind az Ibrahimovic által vezetett PSG, mind Simeone Atleticója esélyes erre. Természetesen kár erről beszélni, hiszen a sorsolás bizonyára megkavarja majd a dolgokat, és remélhetőleg pikáns találkozókat hoz majd a sors rögtön a kieséses szakasz elején. Egy biztos: Ancelotti Reáljának fel kell kötnie a gatyáját, ha a 11. BL sikerre hajtanak, márpedig mi más lenne a cél Madridban? Köszönjük a figyelmeteket, sziasztok!

 

                    EszkoF                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkofoci.blog.hu/api/trackback/id/tr416755829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy szubjektív, kritikus oldal
süti beállítások módosítása