Egy szubjektív, kritikus oldal

2015. június 21. 15:44 - JorgeTheBlobfish

F1 2015 - Osztrák Nagydíj - Sovány, de vigasz

image9_img_1536_medium.jpg

Minimális meglepetést és minimális izgalmakat hozott a spielbergi nagydíj; gyakorlatilag annyi érdekes történt, hogy Rosberg a rajtnál eljött Hamilton mellett. Két korábbi világbajnok a gumifal tövében végezte, dehát úgysem zavartak volna sok vizet. Alább négy bekezdésben "kielemezzük" ezt a nagy halom szörnyűséget, amit egykoron versenynek neveztek.

Hogy őszinték legyünk, nem sokat ígért az ausztriai futam, tekintve, hogy kevesebb kanyarulat van benne, mint egy kubista deszkapalánkon. A két Merci még úgy is az élről rajtolt, hogy az utolsó Q3-as körüket mindketten elrontották; mögöttük Vettel és Felipe Massa, majd a meglepetést okozó Hülkenberg melegítette a gumikat. Szegény Ferrarit még az ág is húzta: nem elég, hogy Raikkönen csalódást okozott a 18. rajtpozíciójával, de a start után el is szállt a finn. Egy kanyar utáni kigyorsításnál megcsúszott az autó (valószínűleg Alonso első szárnya ért a gumihoz), és Fernando Alonso McLarenje izomból belement a Ferrariba. Mindkettejük futamának vége lett; szerencsére megúszták sérülés nélkül. UPDATE: Raikkönen azt  nyilatkozta utólag, hogy nem ért senki az utójához; egyszerűen kipörögtek a kerekek, amitől kicsúszott az autó fara. Ezt Alonso is megerősítette,  nem mintha sokat számítana. 

image11_img_1536_medium.jpg

Az élen Rosberg rögtön az elején eljött Hamilton mellett, majd a Safety Caros körök után stabilizálta az  előnyét két másodpercre. A semleges drukker szíve ilyenkor a németért dobog, hogy legalább a két olajmágnás-bérenc között maradjon fenn a verseny – a McLaren-szimpatizáns meg köti a hurkot magának, amikor azt látja, hogy Alonso után Buttonnek is vége, technikai hiba miatt. A Hondánál saját bevallásuk szerint is a következő  szezonra készülnek; hát sok sikert, srácok, nem mindenkinek adatik meg, hogy a szarból várat építsen. A verseny közben tökéletes  unalomba fulladt, Vettel lemaradt a francba, majdnem nyolc másodpercre. #Ausztria #boredom #mimástvártunk #nézekteniszt

A 35. kör környékén majdnem a teljes mezőny kiállt a bokszba, ami biztossá tette Rosberg győzelmét. A harmadik helyen autózó Vettel kerékcseréjét elbaltázta a Ferrari, a légkulcs beragadt (Massa be is jött a német elé), a második helyezett Hamilton pedig a kiállás után kapott öt másodperces büntetést, mert átlépte a fehér vonalat. A versenynek gyakorlatilag vége volt, és már lehetett számolgatni: Hamilton előnye tíz pontra olvadt. Sovány, de vigasz.

Tíz körrel a vége előtt egyetlen kérdés maradt hátra: hogy Felipe Massa megtartja-e az ölébe hullott dobogós helyet, vagy megadja magát a másfél másodpercre mögötte autózó Vettelnek. A négyszeres világbajnok körről körre dolgozta le a hátrányát, de ez sem bizonyult elégnek az előzéshez. Jellemző, elvtársak, jellemző erre az istenverte idényre. 

Ennyi; Nico Rosberg a harmadik győzelmét aratta idén, és ezúttal csak magának köszönheti az első helyezést. Ráadásul faragott még hét pontot a hátrányból, ami kiélezettebbé teszi ezt az egyébként megvetendő szezont. Massa az első dobogós helyezését érte el a tavalyi abu dhabi futam óta – kétségkívül ő a nap hőse, már csak azért is, mert megmutatta, hogy semmivel sem alábbvaló a nála sokkal fiatalabb Valtteri Bottasnál. Nosztalgikus érzés volt őt is dobogón látni; ez a nosztalgia volt az egyetlen érzés, amit ez a futam kiváltott belőlem, a dühkitöréseken kívül. Mindent meg kell becsülni.

Nem tudok többet írni a mairól, két hét múlva Silverstone és eső, utána Hungaroring, 26-án. Na csá! _Jorge

Címkék: Forma-1
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkofoci.blog.hu/api/trackback/id/tr447561896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy szubjektív, kritikus oldal
süti beállítások módosítása