Egy szubjektív, kritikus oldal

2015. március 08. 10:38 - EszkoF

TFL Sorozat : Melyik Európa legerősebb ligája?

Egyre inkább terjed az interneten az a tévhit, hogy az angol bajnokság, vesztett erejéből, és felröppentek olyan feltételezések, hogy már nem is a legerősebb élvonal Európában. Nos, erről nekem, nagyon szúrós véleményem van, amiért a Barca meg a Reál szurkolók lehet megutálnak, de a blog elvégre azért van, hogy saját véleményünket írjuk le. Nézzük tehát, hogy is fest Európa top bajnokságainak hierarchiája az ESZKO szemével.

european-leagues.jpg

 Először is leszögezném, hogy ez a cikk azért készül, mert muszáj leírnom azt amit az ügyről gondolok. Ha már úgyis van egy ilyen blog, miért ne tenném? Na de ne is húzzuk az időt, nézzük is mi a tényállás. A feltételezés, hogy az angol bajnokságot lehagyta a spanyol a minőséget tekintve, elfogult, hamis tényeken alapszik. Én személy szerint ezt baromságnak hívom, csak így nem annyira hivatalos. Sajnos a szurkolók elég nagyrésze abban a tévhiteben él, hogy egy bajnokságot az azt vezető egy-két élcsapat határozza meg és teszi erősebbé. Nagyon remélem, hogy sokan elolvassák a cikket, és belátják, hogy ez nem így van. Tény, hogy az angol foci a Chelsea  BL győzelme óta  nem nagyon szólt bele a legrangosabb európai kupasorozat végkimenetelébe, de ez itt most nem számít. Az angol bajnokságnak miníg is lesz egy saját egyedi karakterisztikája, egy specifikus hangulata, amihez még a spanyol élvonal sem fog felérni.  És akkor még nem beszéltünk a középcsapatokról. Az angol középcsapatok teszik igazán jóvá a bajnokságot. Egy Everton, egy Southampton, egy Tottenham mindíg jó meccseket hozhat nekünk. De hogy mégjobban hangsúlyozzam, a spanyol és angol liga közti különbséget, nézzük meg az éllovasok mögött közvetlenül loholó csapatokat Angliában és Spanyolországban. Angliában egy Liverpool - Manchester United, esetleg egy Tottenham - Arsenal meccs a forduló derbijeként a legtöbb embert a TV elé vonzza pusztán a ténnyel, hogy az a két csapat játszik. Nem számít, hogy éppen hányadik a szóban forgó csapat. Spanyolországban pedig? Van olyan ember akit lázba hoz egy Sevilla Valencia, esetleg egy Bilbao Villareal meccs? Kétlem.

Na de át is tértünk így a spanyol bajnokságra. Miért hiszi olyan sok ember azt, hogy a spanyol bajnokság színvonalban a Premier League fölé emelkedik? 2008-2009 óta a Reálnak és a Barcelonának a drukkerei az egekbe szöktek, és kimondva kimondatlanul, ennek a két sztárjátékos az oka. BIztos vagyok benne, hogy legbelül nagyon sok Barcelona és Madrid drukker tudja, hogy Ronaldo/Messi miatt kezdett el csapatának szurkolni. És ezzel abszolút semmi baj nincs, én is egyedül Agüero miatt kezdtem el drukkolni a CItynek, mert imádom nézni a játékát, amire példa csak Sneijder lehetett volna 2010-ben. A gond akkor van, ha a túlzott fanatizmus elfogultsághoz vezet, Tény hogy a Real Madrid és a Barcelona jelenleg a világ top5 csapatába beletartozik, de nem ez teszi a spanyol első osztályt nézhetőve. Ugyanaz a példa : Az angoloknál majdnem minden héten van egy olyan taláálkozó, amire az ember felkapja a fejét. A spanyoloknál pedig? Félévente egy El Classico, illetve egy Atletico - Barca/Reál, és le is jártak azok a meccsek, amiket még a nem spanyol foci drukkerek is megnéznek. Szóval összegezve ezt a kissé összefolyt gondolatmenetet, nem az a lényeg, hogy milyen erős az adott liga 2-3 listavezetője mind országos, mind európai szinten, hanem hogy mennyire is élvezetes és színvonalas egy bajnokság EGYSÉGESEN. És ezt a legelfogultabb spanyol drukkerek is beláthatnák.

Na de mivan a másik két trágyadombbal, mert hát mégiscsak a négy nagy bajnokságról szólna ez a sorozat. Hát nézzük. Németországan a Bayern megölte a focit, nagyjából minden év elején arra megy a találgatás, hogy ki lesz majd a második, 10-15 pont lemaradással a Bayern mögött. A bajoroknak szurkolok, de szinte soha nem láttam egy bajnoki meccsüket sem, mert annyira unalmas és gyenge a német felhozatal, hog nézhetetlen. Most hogy a Dortmund a kiesés ellen harcol, mégjobban leéréteklődött az egész Bundesliga, pedig lett volna esély a javulásra, hiszen emlékezhetünk még arra, amikor a Schalke bajnokságot nyert, és BL elődöntős volt, vagy amikor a Wolfsburg végzett a Bundesliga első helyén. Dehát az már a múlt, a Bayern jelenbeli egyeduralma pedig megkérdőjelezhetetlennek és megdönthetetlennek tűnik.

Olaszországról pedig jobb ha nem is mondunk semmit. A színvonala az olasz ligának valahol nagyon mélyen keresendő. A Juventus és a Roma nem tűrnek ellentmondást, de nem ez a legnagyobb gond. Az olasz foci mindíg is a bekkelésről, soha nem az izgalmas támadójátékról szólt. Mondjuk hozzátenném, még így is izgalmasabb focit játszanak, mint Mourinho utálatos Chelsea-je. De ez nem kéne viszonyítási alapként szolgáljon. Sajnos ilyen a mentalitás, ezért unalmas az olasz bajnokság, és ezért van európai szinten még Olaszország egyeduralkodója (Juventus) is eltiporva.(Egy Dortmund elleni kiszenvedett 2-1 es siker, vagy egy Olympiakos és egy Malmö nehézkes megelőzése a továbbjutásért a jelenlegi álláspontot figyelembe véve nem nevezhető forradalmi dolognak.)

Ennyi lenne ez a rövid kis cikk, remélem nem sértettem meg senkit, a leírtakkal, mert nem az volt a szándékom. Csak ismertetni szerettem volna a nézőpontomat erről az igen csak gyakrabban felmerülő kérdésről, aminek, úgy gondolom, hogy van realitás alapja. Likeoljátok facebook oldalunkat, a további cikkek érdekében, kedden RAW, használjátok ki a hét utolsó napját, sziasztok!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkofoci.blog.hu/api/trackback/id/tr747250487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy szubjektív, kritikus oldal
süti beállítások módosítása