Egy szubjektív, kritikus oldal

2015. május 10. 16:07 - EszkoF

F1 2015 - Spanyol Nagydij - Unalom a köbön, a negyediken, és még tovább

3 hetes Forma-1 hiány után a szálguldó cirkusz Spanyolországba érkezett az idei szezon első európai futamára. Ilyenkor minden csapat nagy reményekkel érkezik ide, mert fejlesztések satöbbi. Hát a helyzet szart sem változott, hogy tisztán fogalmazzunk. Illetve de. A mercik sora felcserélődött, de ezt tényleg akkor különbségnek kéne tekinteni? A válasz természetesen nem. Jorge kollegának megint szerencséje volt, a kevésbé szar verseny (Bahrein) neki jutott, és hát valószinűleg Monaco is egy korrekt futam lesz. Nekem maradnak a Barcelonához hasonló undormányok - F1 Spanyol Nagydij kritika incomming.

Az időmérőn ugye az első rajtkockát Rosberg szerezte meg, ami kis bizakodásra adott okot, hogy most nem az eddigi 4 versenyen látott papirforma fog érvényesülni. Raikkönen 7. helye enyhén csalódást keltő volt, a Toro Rossósok viszont nagyon is szépet mentek, azonban még ők sem hitték el, hogy a versenyen ebből tényleg ennyi lesz.

A rajtnál Hamilton elsőre jól jött el, aztán a 2-es fokozatba való váltásnál megtorpant a Merci, s ezért Vettel és majdnem Bottas is kikerülte az angolt. Raikkönen a két Toro Rossón kapásból áthámozta magát, feljött Bottas mögé, mig a hátsóbb régiókban nem nagyon változott az állás. Kialakult tehát a verseny feléig kitartó sorrend Rosberg - Vettel - Hamilton - Bottas - Raikkönen. Hátul a Force India a Sauber a McLaren és a Manor úgy eltűntek, hogy szerintem nem sokaknak tűnt volna fel, ha el sem indulnak. Nem is emlékszem, hogy a gyorsan elkapott pillanatképeken kivül mutatott-e a kamera egy Force India vagy Sauber momentumot. Részben ez is hozzájárult ahhoz, hogy ez a verseny kegyetlenül szar lett.

A verseny feléig az izgalom faktort az biztositotta, hogy Hamilton próbálta megelőzni Vettelt, ami nem ment neki, ezért áttették a britet egy három kiállásos taktikára, ami végül tökéletesen kifizetődött. Hamilton borzasztó gyors volt a harmadik etapjában a kemény gumikon, behozta Vettelt és hartmadik kiállása után simán a német elé került vissza. Raikkönen ismételten más stratégiát próbált meg, az élmezőny többi tagjához viszonyitva, azonban Bottas Williamsének bitang erős merci motra ellen a lágy gumi is kevés volt.

Mi volt még? Maldonado és a Lotus úgy döntöttek, hogy telibeszarják a hátsó szárnyat, melynek egy darabja elgörbült elég rendesen egy ütközés során, és nemes egyszerűséggel letörték a picsába azt, úgyhogy a venezuellai hátsó szárnyának felét volt képes csak használni (enyhe túlzással). Aztán ezt egészen addig művelte amig kiállni nem kényszerült a versenyből, amiből ezáltal az a minimális humor is kiveszett.

A McLarenek akkora reményekkel érkeztek ide, mint a német hadsereg a Szovjetunióba, de pont most sem lett belőle. Hiába, ez az autó idén biztosan nem fog dobogóért küzdeni, ekkorát, mint tudjuk, nem lehet fejlődni. Ha mégis, akkor elismerésünk az angolok előtt. A Red Bullosok és a Toro Rossosok oda vissza verték egymást a pontokért, Saiz a végén hatalmasat autózott, az utolsó két-három körben Verstappent és Kvyat-ot is megelőzte. (Utóbbi előzése igaz megkérdőjelzhető). Massa szokás szerint eltűnt a mezőnyben, szerintem akár könyvet is olvashatna a versenyeken, annyira két tűz között autókázik folyton (Élmezőny és középmezőny között.)

Rosberg tehát nyert, és életet lehelt ebbe a veszettnek tűnő világbajnokságba, de ez még mindig semmit sem változtat azon, hogy a Mercinek akkora fölénye van, mint amekkora a Barcának volt a Bayern fölött a szerdai elődöntőben. Tönkreverték a mezőnyt, Hamilton bejött másodiknak, Vettel bekocsikázott a dobogó alsó fokára, illetve Raikkönen bekisérte Bottast a negyedik helyre. Két hét múlva jön Monaco illetve Jorge annak a kritikájával, én a keddi RAW-ig búcsúzom tőletek, sziasztok!

Címkék: Forma-1
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkofoci.blog.hu/api/trackback/id/tr527447566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy szubjektív, kritikus oldal
süti beállítások módosítása