Egy szubjektív, kritikus oldal

2015. március 14. 18:41 - JorgeTheBlobfish

Ausztrál GP Előzetes - Semmi sem változott?!...

20150314forma1-lewis-hamilton-mercedes-ausztral2.jpg

A szezon első időmérője több csalódást okozott, mint kellemes meglepetést. A Mercedes és a mezőny többi része között tátongó szakadék tovább tágulni látszik, és a második helyért is legjobb esetben három csapat küzdhet majd, hogyha hihetünk a szezon első néhány körének. Alant bővebben kifejtjük az elégedetlenségünk okait. 

Nos kezdjük ott, hogy szerintem a lelke mélyén minden tiszteletreméltó Forma-1-et kedvelő polgár azt remélte az elmúlt hónapokban, hogy a különbség, ha nem is szűnik meg, de legalább csökken a tavalyi konstruktőr-világbajnok és a mezőny között. A jelek azonban azt mutatják, hogy az olajvállalat által szponzorizált csapat a tesztperiódusban is a legjobbat nyújtotta; szakértők szerint a Mercedes fejlődött a legtöbbet november óta. Igen, even by their standards. Az ausztrál GP időmérője pedig igazolni látszik ezt a tézist. Lewis Hamilton mindhárom etapban a legjobb időt futotta, és még Rosberg is majdnem egy másodpercet vert a harmadik helyre befutó Felipe Massára, minden komplikáció és megszakítás ellenére. A két csapattárs között is komoly hat tizedes különbség jött létre, ami Rosbergre nézve aggasztó lehet; a németnek nagyon korán kell felkelnie, ha borsot akar törni a regnáló világbajnok orra alá. Az anti-Mercedes fanok (vagyis minden nem Mercedes-fan) abban bízhatnak, hogy a versenytempójuk idén is árnyalatnyival gyengébb lesz, mint az egy körön belüli teljesítmény - minden szalmaszálat meg kell ragadni, srácok, nem akarunk egy újabb lefutott fos szezont.

image3_img_1536_medium.jpg

A második helyért parázs küzdelem ígérkezik (de szomorú ezt leírni a szezon első futama előtt, bázmeg), a Williams és a Ferrari első blikkre ugyanolyan szintet képvisel. Az olaszok nem adtak bele mindent az időmérőn, féltek mindent kihozni az autóból, az esetleges meghibásodástól félve, de így is begaloppoztak a 4-5. helyre. Raikkönen tartja a lépést Vettellel, de a dobogóra így is a német az esélyesebb. Ami a Williamset illeti, Felipe Massa egy erős hajrával behúzta a harmadik rajtpozíciót, Valtteri Bottasnak ennek az ellenkezője jött össze, ő az utolsó kanyarban rontotta el a kvalifikációt és a negyedik helyet, így mindkét Ferrari befért eléje. 

A Red Bull úgy tűnik, egy szintre került a Toro Rossóval, ami nem nehéz kitalálni, melyik csapatnak hízelgőbb. A két abszolút újonccal rajthoz álló TR-ből Carlos Sainz junior a 8., Max Verstappen a 12. lett, ez egyáltalán nem rossz eredmény. A Red Bull hétvégéje tele volt nehézségekkel, Kvjatnak sorozatos problémái akadtak a motorral és a kormányzással, Ricciardónak pedig egyszer leállt az autója a boxutcába menet. Az ausztrál így is megszerezte a 7. helyet, amivel érthetően elégedett is volt, Kvjat azonban a 13. helyre csúszott. 

A McLaren valami atomszarul kezdett, bár a csapat nem számított jobbra, mivel az új Honda motorral felszerelt autók még mindig nem tettek meg egy teljes versenytávot, ami komoly aggodalmakra adhat okot. Jenson Button öt teljes másodperces lemaradással "végzett" (a Q1-et sem élte túl), Kevin Magnussen pedig még tőle is kapott hat tizedet, így a két McLaren lett a sereghajtó. 

A Force India és a Lotus igazi középcsapat-kezdést produkáltak, valószínűleg a szezon többi részében is döcögni fog a szekér. A Saubernél Felipe Nasr remekül debütált, éppen csak hogy lecsúszott a Q3-ról, Marcus Ericsson azonban szenvedősen és csak a McLareneket megverve nyitotta az idényt. A Marussia egyelőre nem tudott rajthoz állni technikai fejlesztések és szoftverproblémák miatt, de ebben a mezőnyben alighanem csak a McLarent tudták volna megelőzni. 

 

Összességében kevés a remény arra vonatkozólag, hogy egy izgalmasabb szezon kerekedik az ideiből, mint a 2014-es volt, a Mercedes monopolhelyzete töretlennek látszik, és kellemes csalódásból is kevés volt. A Ferrari-Williams és RB-TR csaták, valamint a McLaren menekülése a pöcegödörből még rejthet magában izgalmakat, de erre már csak holnap kapunk választ, a szezon első futamán. Jó estét, jó szurkolást! 

 

 

 

Címkék: Forma-1 Előzetes
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eszkofoci.blog.hu/api/trackback/id/tr807269511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy szubjektív, kritikus oldal
süti beállítások módosítása